De NVM Open Huizen Dag van zaterdag 6 april is een uitgelezen kans om je horizon te verbreden en huizen te bekijken die misschien niet je eerste keuze zijn. In dit artikel vindt je tips om de potentie van een huis te ontdekken. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.
Een huis dat op het eerste gezicht niet aan je wensen voldoet, kan met de juiste aanpassingen zomaar een woning worden waar je heel blij van wordt. Tv-programma’s als Kopen zonder kijken zijn daar een goed voorbeeld van.
Zeker in deze lastige woningmarkt is het goed om je horizon te verbreden, maar hoe beoordeel je of een huis dat niet helemaal perfect of jouw smaak is toch potentie heeft?
Het is belangrijk om je niet te veel te focussen op het aantal vierkante meters dan een huis telt. Een huis van 90 m2 kan bijvoorbeeld groter voelen dan een huis van 100 m2 met een schuin dak. Maar als je alleen zoekt vanaf 100 m2, dan kom je zo’n huis nooit tegen. Belangrijker dan het aantal vierkante meters zijn de uitbreidmogelijkheden. Kun je een muur doorbreken of toevoegen? Kun je de woonkamer in de toekomst eventueel uitbouwen? En is er een mogelijkheid tot een dakopbouw, een dakkapel of een uitbouw op de begane grond?
Als het huis bouwkundig in orde is, kun je, afhankelijk van je budget, elk huis mooi maken. Je wil vooral geen gedoe krijgen met achterstallig onderhoud, zoals lekkages.
‘Ga je voor een klushuis? Zoek dan ver onder je budget, zodat je voldoende geld overhoudt’
We raden je aan om bij een ouder huis altijd een bouwkundige keuring te doen vóór je een huis koopt. Maar er zijn ook zaken die je zelf al kunt checken tijdens een bezichtiging. Zijn de stopcontacten bijvoorbeeld geaard? En hoeveel groepen heeft de stoppenkast? Een gemiddeld huis heeft zeker acht groepen nodig. Heeft een huis er minder, dan bestaat de kans dat daar nog een investering voor nodig is. En is de cv-ketel ouder dan tien jaar, dan is de kans groot dat je die binnenkort moet vervangen.
Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Dat biedt wellicht ook een kans. Breek je ramen in de woonkamer dan meteen uit tot de grond. Dat kost niet heel veel meer, je bent toch al aan het vervangen, en het geeft een huis gelijk veel meer smoel. De bak licht die ermee binnen krijgt, is veel waard.
Een huis dat wat kleiner is dan je zou willen, hoeft geen probleem te zijn. Mensen proberen tijdens een bezichtiging vaak in te schatten of hun eigen bank, kasten en tafel in de ruimte passen. De truc is om verder te kijken dan dat. Een ideale oplossing voor weinig opbergruimte zijn bijvoorbeeld maatkasten.
Als je een kast door een interieurexpert laat ontwerpen en door een timmerman laat bouwen, hoeft dat echt niet heel duur te zijn. Je kunt ook zelf aan de slag met module elementen van Ikea. Op Pinterest vind je heel veel leuke oplossingen en hacks.’
Daarnaast zijn er verschillende manieren om een ruimte optisch groter te laten lijken. Door bijvoorbeeld een dichte deur te vervangen voor een glazen taatsdeur. ‘Ook lichte kleuren maken een ruimte groter, donkere kleuren doen het tegenovergestelde. Werk met verschillende texturen, mooie gordijnen en behang met reliëf of latjes en verticale lijsten. Zo maak je het knus en lijkt het tegelijkertijd ruimer.
Sommige mensen zien van een koop af omdat ze de keuken én de badkamer lelijk vinden en niet het budget hebben om beide op te knappen. Zonde, want je hebt honderden bedrijven die je kunnen helpen om een andere draai aan je keuken of badkamer te geven zonder dat daar een hele verbouwing voor nodig is. Zo kun je je keuken- of badkamerkasten laten wrappen (beplakken met plakfolie, red.) en voorzien van nieuwe greepjes. Oude tegels kun je oververven met tegellak. Ik heb dat laatst voor een klant gedaan en dat maakt een wereld van verschil.
Kopers hebben geen vaak idee wat een verbouwing. Besef: voor twee goede bouwvakkers ben je al snel 1000 euro per dag kwijt. Dan hebben we het nog niet over materiaal gehad. Als je zelf niet kunt bouwen, dan is 30.000 euro zo weg. Voor een badkamer ben je al snel tussen de 20.000 en 30.000 euro kwijt, hetzelfde geldt voor de keuken. Een nieuwe mooie vloer kost inclusief leggen al snel 100 euro per vierkante meter, maar daar leg je geen visgraat voor. Het advies is daarom om ruim te rekenen. Ga minimaal van het dubbele uit van het bedrag dat uit een bouwtechnische keuring volgt. En ga je voor een opknaphuis? Zoek dan ver onder je budget.
Sta je straks in een huis met potentie, waar nog best wat aan mag gebeuren? Weet: je hoeft niet direct alles aan te pakken. Zorg ervoor dat de plekken waar je het meeste bent kunt afronden, vaak zijn dit de woonkamer en keuken. Dan is het niet erg als de slaapkamer over een paar jaar aan de beurt is. Het hoeft niet allemaal in één keer perfect.
Bron: Funda